Kandyzowane czereśnie
kilogram czereśni
kilogram cukru
sok z cytryny
patyczki szaszłykowe
jabłko
Do rondelka wlewamy 1/4 szklanki wody i 30 dag cukru,gotujemy aż cukier się rozpuści. Czereśnie myjemy i drylujemy wkładamy do wody z cukrem i mieszając ,ale nie doprowadzając do wrzenia ,gotujemy 15 minut ,przykrywamy garnek i odstawiamy na 24 godziny.Wyjmujemy czereśnie ,a do syropu dodajemy 40 dag cukru gotujemy ,aż się rozpuści i ponownie wkładamy na 15 minut czereśnie i zostawiamy na kolejne 24 godziny ,trzeciego dnia wyjmujemy czereśnie ,dodajemy pozostały cukier ,sok z cytryny i znowu wstawiamy na 15 minut,jak przestygnie nadziewamy czereśnie na patyczki szaszłykowe i wkuwamy w jabłko zostawiamy minimum na dobę, aż obeschną i przekładamy do słoiczka .
trochę czasochłonne- ale warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuńsuper przepis w najbliższym czasie zrobię. Czy wiśnie też możemy zrobić z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńNie wiem warto spróbować ,na razie robię tylko czereśnie mam już kilka słoiczków.
OdpowiedzUsuńEfekt końcowy świetny, ale ja jestem za leniwa na takie długie pitraszeni:0
OdpowiedzUsuń