Łączna liczba wyświetleń

sobota, 30 czerwca 2012

       Kandyzowane czereśnie 

 

 

kilogram czereśni

kilogram cukru

sok z cytryny

patyczki szaszłykowe

jabłko

Do rondelka wlewamy 1/4 szklanki wody i 30 dag cukru,gotujemy aż cukier się rozpuści. Czereśnie myjemy i drylujemy   wkładamy do wody z cukrem i mieszając ,ale nie doprowadzając do wrzenia ,gotujemy 15 minut ,przykrywamy garnek i odstawiamy na 24 godziny.Wyjmujemy czereśnie ,a do syropu dodajemy 40 dag cukru gotujemy ,aż się rozpuści i ponownie wkładamy na 15 minut czereśnie i zostawiamy na kolejne 24 godziny ,trzeciego dnia wyjmujemy czereśnie ,dodajemy pozostały cukier ,sok z cytryny i znowu wstawiamy na 15 minut,jak przestygnie nadziewamy czereśnie na patyczki szaszłykowe i wkuwamy w jabłko zostawiamy minimum na dobę, aż obeschną i przekładamy do słoiczka .


4 komentarze:

  1. trochę czasochłonne- ale warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis w najbliższym czasie zrobię. Czy wiśnie też możemy zrobić z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem warto spróbować ,na razie robię tylko czereśnie mam już kilka słoiczków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Efekt końcowy świetny, ale ja jestem za leniwa na takie długie pitraszeni:0

    OdpowiedzUsuń