Łączna liczba wyświetleń

sobota, 23 czerwca 2012

        Ciasto z rabarbarem i kisielem 

Na ciasto;

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

kostka kasi

8 żółtek (jak duże jajka wystarczy 6)

łyżeczka proszku do pieczenia

olejek cytrynowy

Na piankę;

8 białek 

paczka cytrynowego kisielu

1/4 szklanki cukru

Rabarbar najlepszy malinowy ok 1 kilograma

 

Z podanych składników ugnieść ciasto podzielić na połowę i włożyć do zamrażalnika na ok 30 minut ,w tym czasie można obrać i pokroić rabarbar ,natłuścić i posypać bułką tartą blaszkę wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować ułożyć na blaszce na to rabarbar . Białka dobrze ubić z cukrem i dodać kisiel przełożyć na rabarbar na to drugą część ciasta odrywać kawałki i kłaść na piankę ,piec do 60 minut .Podawać posypane cukrem pudrem.
Jeżeli ktoś nie przepada za rabarbarem można go zastąpić innym owocem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz