Ciasto z rabarbarem i kisielem
Na ciasto;
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
kostka kasi
8 żółtek (jak duże jajka wystarczy 6)
łyżeczka proszku do pieczenia
olejek cytrynowy
Na piankę;
8 białek
paczka cytrynowego kisielu
1/4 szklanki cukru
Rabarbar najlepszy malinowy ok 1 kilograma
Z podanych składników ugnieść ciasto podzielić na połowę i włożyć do zamrażalnika na ok 30 minut ,w tym czasie można obrać i pokroić rabarbar ,natłuścić i posypać bułką tartą blaszkę wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować ułożyć na blaszce na to rabarbar . Białka dobrze ubić z cukrem i dodać kisiel przełożyć na rabarbar na to drugą część ciasta odrywać kawałki i kłaść na piankę ,piec do 60 minut .Podawać posypane cukrem pudrem.
Jeżeli ktoś nie przepada za rabarbarem można go zastąpić innym owocem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz