Zupa gulaszowa z kurkami z czerwonymi kluseczkami.
Kolejna wyprawa na grzyby i koszyczek kurek jest ,więc coś trzeba wymyślić,wyszła naprawdę pyszna zupa którą bardzo polecam.
Składniki na zupę;
kawałek mięska szynki
kurki
2 białe części od pora
4 marchewki
pietruszka korzeń+ pęczek natki
seler korzeń+natka
Na kluseczki;
mąka
ciepła woda
jajko
koncentrat pomidorowy
Mięsko myjemy , suszymy ,kroimy na mniejsze kawałki jak do gulaszu i podsmażamy ,w garnku gotujemy wodę i wrzucamy przesmażone mięsko,chwilę gotujemy w między czasie obieramy warzywa i kroimy je ,kurki oczyszczamy i przesmażamy wrzucamy do garnka z mięsem do tego warzywa i dalej gotujemy pod koniec doprawiamy i dodajemy poszatkowane natki selera i pietruszki. Ciasto na kluseczki mieszamy; mąkę z jajkiem,wodą odrobiną soli dodajemy troszkę koncentratu do koloru i z deski nożem wrzucamy na gotującą się wodę z solą i odrobiną oleju małe kluseczki.Odcedzamy .Zupę podajemy z porcją klusek.
ja uwielbiam kurki w śmietanie :) oj, trzeba się wybrać na kurki do lasu :)
OdpowiedzUsuńJa byłam w lesie, ale kurek nie znalazłam, w lidlu kupiłam opakowanie, więc taką zupkę też zrobię.
OdpowiedzUsuńPolecam była naprawdę pyszna
OdpowiedzUsuń