Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 8 maja 2012

Sezon grillowy zaczęty 

Razem z mężem mieliśmy ,aż 9 dni wolnego ,a dodatkowo pogoda nas rozpieściła więc czas zacząć sezon grillowy,w warzywniaku w końcu pachnie warzywami ,a i truskawki nabierają powoli swojego smaku . Więc na pierwszy ogień poszły szaszłyki;

-papryczka

-cukinia

-pierś z kurczaka

-przyprawa do potraw z grilla

-pomidorki koktajlowe

-patyczki do szaszłyków

Pierś z kurczaka myjemy ,suszymy i kroimy na mniejsze kawałki zasypujemy przyprawą i dodajemy odrobinę oleju mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin,na patyki szaszłykowe nadziewamy na przemian kawałki papryki,cukini,pierś z kurczaka i pomidorek,pieczemy na grillu najlepiej na aluminiowej tacce .

Oczywiście były również kiełbaski i karkówka ,ale na stole nie mogło zabraknąć sałatek i oto moja propozycja  

Sałatka z żółtym serem i szczawiem;

-pęczek szczawiu

-ogórek

-pomidor najlepiej malinowy

-rzodkiewka

-kilka plastrów żółtego sera

-sól,pieprz

Szczaw myjemy i siekamy ,dodajemy pokrojonego ogórka,pomidora ,rzodkiewki oraz kawałki zrolowanego sera,doprawiamy można polać odrobiną oliwy.  

I jeszcze jedna sałatka warstwowa;

-pęczek rzodkiewki

-sałata

-3 pomidory

-cebula

-ogórek

-śmietana 400 ml

-kostka twarogu półtłustego

-sól,pieprz

Pęczek rzodkiewki kroimy w kostkę wrzucamy do miski,na to posiekaną sałatę ,pokrojone pomidory,drobno posiekaną cebulkę,pokrojony ogórek,wylewamy śmietanę ,a na wierzch pokrojony w kostkę twaróg ,doprawiamy.  



1 komentarz: